Brak sprawnej wagi kuchennej może być problemem dla kogoś, kto nie zna prostych przeliczników kulinarnych. Weźmy jako przykład 100 g cukru, ile to szklanek po przeliczeniu? Wsypując do szklanki o pojemności 250 ml 100 gramów cukru uzyskamy niepełną połowę szklanki. Możemy też wsypać równo ½ szklanki cukru (125 g) i zabrać z niej 2,5 łyżki stołowej, czyli około 25 g.
Sprawdźmy, ile to 100 g cukru?
Jeśli znamy podstawowe przeliczniki kuchenne dla produktów, takich jak cukier, będzie nam łatwiej poradzić sobie bez konieczności ważenia. Bardzo często w kuchni pada pytanie, ile to 100 g cukru, spieszymy więc z odpowiedzią:
- 10 płaskich łyżek (5 czubatych łyżek)
- 25 płaskich łyżeczek (20 czubatych łyżeczek).
10 dag cukru, ile to łyżek?
W przypadku przeliczania niewielkich ilości składników, możemy posłużyć się popularną miarą, jaką jest łyżka stołowa. Przy odmierzaniu składników sypkich musimy wykazać się konsekwencją w podobnym dozowaniu łyżek, jej kształt pozwala bowiem nabierać tzw. czubate łyżki. Chcesz odmierzyć 10 dag cukru i nie wiesz, ile to łyżek cukru kryształu? W przypadku takiego cukru 1 płaska łyżka osiąga wagę 10 gramów. Pamiętaj, że 10 dag to 100 g i kiedy padnie pytanie o to, ile to jest 100 g cukru w przeliczeniu na łyżki, odpowiedź brzmi 10 łyżek.
125 g cukru, ile to szklanek?
Szklanka o pojemności 250 ml mieści 250 gramów cukru, stąd łatwo policzyć 125 g cukru, ile to szklanek, gdyż waga ta będzie stanowić dokładnie ½ szklanki. Ile to 15 dag cukru w szklance.