Nie musisz głowić się dłużej, jak upiec boczek surowy w piekarniku, po przeczytaniu tekstu poniżej, rozwieją się wszystkie wątpliwości. Dowiesz się ile czasu piec boczek w piekarniku, żeby był smaczny i aromatyczny. Nauczysz się jak dobrze upiec boczek surowy, idealnie miękki ze złotą chrupiącą skórką na powierzchni. Jeśli samodzielnie będziemy piec surowy boczek w piekarniku, sami zdecydujemy o stopniu zasolenia mięsa i zastosowanych dodatkach. Kupując gotowy, przetworzony boczek wędzony czy parzony nie mamy tak dużego wpływu na jego ostateczną formę. Inne potrawy, które warto przygotować w piekarniku to warzywa, takie jak upiec jabłko w piekarniku lub buraki.
Jeżeli interesuje cię ile piec boczek do pieczenia? To poniżej dowiesz się z wpisu jak długo się piecze boczek i w jakiej temperaturze. Czytając dalej dowiesz się, jak zamarynować boczek do pieczenia, aby wyszedł naprawdę smaczny oraz w jakiej temperaturze i ile piec boczek, by wyszedł idealny i soczysty.
Jak dobrze upiec boczek surowy w piekarniku?
Wybór odpowiedniego kawałka surowego boczku do pieczenia to kwestia indywidualna, zdrowszą opcją jest oczywiście ten chudszy. Powinien mieć wagę minimum kilograma, żeby nie wysuszył się podczas obróbki termicznej. Jeśli kupiliśmy kawałek boczku ze skórą i z żebrami a planujemy je wyciąć, pamiętajmy, że wówczas waga się zmniejszy.

Jak zamarynować boczek do pieczenia
Jakich przypraw użyć i co zrobić, aby po upieczeniu mięso było miękkie i aromatyczne? Dobrze jest zamarynować boczek do pieczenia dużo wcześniej, najlepiej natrzeć kawałek pieprzem i solą oraz takimi przyprawami jak:
- czosnek
- majeranek
- tymianek
- ziele angielskie
- liść laurowy.
Tak zamarynowany i zawinięty w folię boczek wkładamy na noc do lodówki. Wcześniejsze marynowanie boczku przed pieczeniem nie tylko uelastycznia strukturę mięsa, ale z pomocą przypraw wydobywa to, co najlepsze przez intensyfikację smaku. Kolejnym krokiem, kiedy już nauczysz się, jak dobrze upiec boczek surowy w piekarniku będzie samodzielne eksperymentowanie ze smakami. Bowiem za pomocą zróżnicowanych dodatków za każdym razem odkrywamy nowy i niepowtarzalny smak tego dania. Ciekawą propozycją jest dodanie do marynaty np. miodu, musztardy czy ketchupu.
Jak długo piec boczek w piekarniku?
Tłustszą stroną do góry, możemy włożyć boczek do pieczenia zarówno w naczynie żaroodporne, w rękaw lub położyć na blaszce podlany odrobiną wody i przykryty od góry folią aluminiową, aby się nie przypalił. Na to, ile piec boczek ma wpływ przede wszystkim wielkość kawałka oraz temperatura. Im większy jest boczek przygotowany do pieczenia, tym dłuższego czasu będzie potrzebował. Jak długo piec boczek w piekarniku, żeby był soczysty i smaczny?
Ile czasu piec boczek do pieczenia?
Piekarnik ustawiamy na opcję góra – dół i nagrzewamy do 200 stopni C, boczek do pieczenia ustawiamy na środkowej półce. Jeśli używamy termoobiegu temperaturę obniżamy do 190 stopni C, wydłużając nieco czas pieczenia. Ile czasu piec boczek w piekarniku? Początkowo należy piec boczek pod przykryciem około godziny w zależności od wielkości, następnie nakrycie lub folię należy zdjąć i piec jeszcze 15 – 20 minut, do zarumienia skórki.

Jak upiec boczek surowy ze skórą?
Zawsze przed pieczeniem mięsa trzeba dokładnie wyczyścić piekarnik, można to zrobić na różne sposoby. Jak wyczyścić piekarnik tabletką do zmywarki?, a jak przetrzeć piekarnik morką ściereczką z mikrofibry? Ile czasu czyścić piekarnik zanim przystąpimy do upieczenia naszej potrawy? Pamiętajmy, też że najlepiej jest upiec boczek surowy ze skórą, która dodatkowo pomoże zachować soczystość mięsa. Szczególnie apetycznie prezentuje się jest boczek ze skórą, który do pieczenia został zwinięty w rulon i związany ciasno sznurkiem. Wówczas obniżamy temperaturę i wydłużeniu ulega czas pieczenia, ale warto poczekać, bo tak upieczony boczek, to doskonała propozycja nie tylko na obiad, ale również na zimno w postaci przekąski lub domowej wędliny na kanapki.