Nie każdy przepis wymaga takiej precyzji w dozowaniu składników, jaką zapewnia waga kuchenna. Niekiedy np. przy odmierzaniu cukru, możemy posłużyć się łyżkami i prostymi przelicznikami, więcej szczegółów znajdziecie poniżej.
20 g cukru, ile to łyżek
Jeśli potrzebujesz odmierzyć 20 g cukru i nie wiesz, ile to łyżek, podpowiadamy, że będzie to 1 duża, tzw. czubata łyżka. W przypadku, gdy nabieramy cukier przy pomocy stosunkowo płaskiej łyżki, 20 g cukru będą to 2 płaskie łyżki.
25 gramów cukru, ile to łyżek
Podaną wagę 25 gramów cukru możemy odmierzyć przy pomocy łyżki, dowiedz się, ile to łyżek i stosuj taką prostą proporcję podczas gotowania lub pieczenia. Jeśli chcesz dodać 25 gramów cukru, wystarczy odmierzyć 2,5 płaskiej łyżki tego produktu.
30 g cukru, ile to łyżek
Odpowiedzią na pytanie dotyczące wagi 30 g cukru – ile to łyżek, będą 3 płaskie łyżki cukru.
W przypadku cukru kryształu, jest prosta zasada przeliczania wagi w stosunku do objętości łyżki. Każda płaska łyżka mieści około 10 g drobnego cukru. Chcąc dodać 50 g cukru, już wiesz, ile to łyżek, będzie to 5 płaskich łyżek.

70 g cukru, ile to łyżek
W sytuacji, gdy nie masz pod ręką wagi, a dążysz do odmierzenia 70 g cukru, sprawdź, ile to łyżek, dzięki czemu rzadziej będziesz potrzebować jej w kuchni. Porcję 70 g cukru, dozujesz przy pomocy 7 płaskich łyżek stołowych.
80 gramów cukru, ile to łyżek
Nie zastanawiaj się dłużej nad kwestią 80 gramów cukru – ile to łyżek, aby dodać 80 gramów cukru wystarczy odliczyć 8 płaskich łyżek stołowych.