Chcesz się dowiedzieć, jak upiec jabłko w piekarniku, aby się nie przypaliło, było miękkie w środku i aromatyczne? Poniżej dowiesz się także, ile czasu piec jabłko w piekarniku oraz jakiej temperatury wymaga przygotowanie tego niezwykle prostego i smacznego deseru.

Jak upiec jabłko w piekarniku ze skórką, żeby jego smak i wygląd były apetyczne. Do pieczenia można wykorzystać naczynie żaroodporne, standardową blaszkę z wyposażenia piekarnika lub folię aluminiową. Temperatura, w jakiej powinno odbywać się pieczenie jabłka w piekarniku to od 170 do 200 stopni C. Przy włączonym termoobiegu zalecana jest środkowa półka i niższa wartość temperatury (170 stopni C), przy grzałce góra-dół powinno być minimum 180 stopni C.
Ile czasu piec jabłko w piekarniku?
Nietrudno się domyślić, że jabłko jabłku nierówne, dlatego czas pieczenia także jest zróżnicowany. Dlatego to, jak długo powinno się piec jabłka, zależy od ich wielkości i odmiany. Na pytanie ile czasu piec jabłko w piekarniku? Czas pieczenia mniejszych sztuk to może być około 25 minut, większe mogą potrzebować nawet 45 minut. Krócej pieką się miękkie odmiany jabłek np. Papierówki czy Lobo, dłużej zaś twardsze gatunki jak Antonówka czy Gloster.
Jak długo piec jabłko w piekarniku ze skórką?
Żeby przygotować apetyczne pieczone jabłko w piekarniku, trzeba wybrać zdrowy owoc, nie obieramy też jabłka ze skórki. Często zastanawiamy się jak długo piec jabłko w piekarniku ze skórką, odpowiedz jest taka sama jak ile czasu piec, tak się składa że zawsze pieczenie jabłka odbywa się ze skórką. Jabłka pieczone w piekarniku nie ubiera się ze skórka, ponieważ jabłka są bogata jest w błonnik, deser złożony z jabłka pieczonego w piekarniku reguluje pracę naszego układu pokarmowego.

Z umytych jabłek ścina się jedynie grubszy plaster wraz z ogonkiem owocu, a następnie trzeba wydrążyć środek. Takie pozbawione gniazd nasiennych jabłka do pieczenia nadziewamy ulubionymi dodatkami.

Pieczone jabłka z cynamonem i miodem
Znaleźć można liczne przepisy na pieczone jabłka z miodem, z rodzynkami, żurawiną, orzechami czy przyprawą do szarlotki. Można do środka wsypać nieco ugotowanego ryżu lub drobnej kaszy kuskus. Dla osób dbających o linię dobre będą pieczone jabłka z cynamonem fit, których kaloryczność waha się w granicach około 100 kcal, rośnie ona oczywiście w zależności od użytych dodatków.
W piekarniku można przygotowywać różne warzywa zamiast jabłek, które równie dobrze smakują. Także mięsa, jak pieczenie boczku w piekarniku jest przygotowywane w szybkim czasie i z łatwością każdy sobie z tym poradzi.
Tak przygotowane pieczone jabłka świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser dla dzieci, który podany w połączeniu z gałką lodów przypadnie im do gustu. Choć najwięcej świeżych jabłek jest dostępnych jesienią, ta forma podania jabłek sprawdzi się również w innej porze roku.