Lokalne gastronomiczne i budki z jedzeniem są wyposażone w różnego rodzaju urządzenia, które mają za zadanie usprawnić działania pracowników. W poniższym artykule wyjaśniamy czym jest frytownica przemysłowa i dlaczego warto ją stosować w profesjonalnych kuchniach.
Co to jest frytkownica przemysłowa?
Frytownica przemysłowa, określana również jako frytownica gastronomiczna lub częściej frytkownica przemysłowa, to bardzo praktyczne oraz uniwersalne urządzenie, które można znaleźć w różnych lokalach i nie tylko. Takie urządzenie sprawdza się znakomicie nie tylko w lokalach typu fast-food, ale i w ekskluzywnych miejscach. Frytownice nadają się nie tylko do smażenia frytek, ale i ryb, mięsa oraz warzyw. Co ważne, taki sprzęt działa szybko, wydajnie i pozwala uzyskać uwielbiany przez większość osób smak i aromat.
Frytkownice – rodzaje
Na rynku można znaleźć różne rodzaje urządzeń do smażenia frytek. Warto wspomnieć o takim sprzęcie, jak:
- frytkownica tłuszczowa – to standardowe urządzenie do smażenia ziemniaków i wielu innych produktów. Frytkownica tłuszczowa, jak wskazuje na to jej nazwa, używa tłuszczu, czyli oleju. W ten sposób można uzyskać tradycyjne i smaczne, choć nieco niezdrowe frytki;
- frytkownica beztłuszczowa gastronomiczna – do takich urządzeń zalicza się np. frytkownica na gorące powietrze. Tego typu sprzęt potrzebuje do działania tylko niewielką ilość oleju, czasami jest to zaledwie łyżeczka oleju, czyli około 5 ml. Frytkownica beztłuszczowa gastronomiczna pozwala uzyskać o wiele zdrowsze potrawy niż w klasycznym urządzeniu. W komorze tego sprzętu po uruchomieniu wiruje gorące i nasycone olejem powietrze, które przypieka znajduje się w środku produkty spożywcze. Dzięki temu danie nie ocieka olejem, jest znacznie zdrowsze i o wiele mniej kaloryczne, a jednocześnie frytkownica na gorące powietrze sprawia, że frytki są chrupiące i smaczne;
- frytownica ciśnieniowa – określana jest również jako smażalnik ciśnieniowy. To jeden z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o smażenie dużych kawałków mięsa z kością. Frytownica ciśnieniowa sprawia, że woda zostaje zatrzymana w produkcie, czyli dochodzi do termo hydrolizy kolagenu, dzięki czemu produkt jest soczysty, a panierka chrupiąca;
- frytkownica jednokomorowa – to urządzenie, które posiada tylko jedną komorę. Jest kompaktowe i niewielkie, dlatego sprawdzi się idealnie w małej kuchni czy w budce z jedzeniem;
- frytownica dwukomorowa – to urządzenie podwójne z dwoma osobnymi komorami, w których można przygotowywać w tym samym czasie te same lub inne produkty. Sprzęt ten sprawdzi się w miejscach, w których serwuje się klientom duże ilości potraw z frytkownicy;
- frytkownica elektryczna – to sprzęt, który należy podłączyć do prądu, aby działał. Sprawdzi się więc tam, gdzie jest dostęp do elektryczności. Taka frytkownica elektryczna może być podłączona do zwykłego gniazdka;
- frytownica gazowa – to urządzenie należy podłączyć do źródła gazu. Sprawdza się tam, gdzie brakuje gniazdek elektrycznych, np. w niewielkich knajpach czy w food trucku.
Powyższy sprzęt można zakupić w formie urządzenia stołowego, które należy umieścić na blacie kuchennym, lub w formie do zabudowy na wcześniej przygotowanej szafie wolnostojącej.
Frytownica gastronomiczna – zalety
Duża frytkownica do gastronomii ma wiele zalet. Urządzenie to pozwala uzyskać smaczne, smażone produkty w dużej ilości i w krótkim czasie. Sprzęt ten usprawnia pracę każdego lokalu gastronomicznego i zabezpiecza frytki lub inne artykuły przed przypaleniem. Frytkownica duża, mimo swych rozmiarów, jest bardzo łatwa w obsłudze. Co ważne, wysokiej jakości urządzenia tego typu, jak frytownica gastronomiczna ze sklep.technica.pl, są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na wiele czynników zewnętrznych. Materiał ten jest trwały, wytrzymały, niełatwo go uszkodzić, ponadto nie osiada na nim kurz i jest łatwy w czyszczeniu, co jest niezwykle ważne w profesjonalnej kuchni, gdzie każdego dnia wydaje się dużą liczbę posiłków. Do zalet takich urządzeń, jak duża frytkownica zalicza się również wszechstronność – można w niej przygotować nie tylko frytki, ale również mięso, rybę i warzywa w chrupiącej panierce. Na rynku dostępna jest także duża frytkownica beztłuszczowa zapewniająca zdrowsze potrawy tego rodzaju. Frytkownica duża charakteryzuje się również dużą funkcjonalnością – jest wydajna, pozwala na regulację temperatury, jest także bardzo pojemna, zapobiega przypalaniu jedzenia i gwarantuje duży poziom bezpieczeństwa podczas użytkowania.