Dieta bez glutenu to ciekawy sposób żywienia, który zyskuje na popularności. Można ją stosować jako sposób leczenia, ale niektórzy decydują się na nią również z innych powodów. Na czym polega ta dieta? Czy jest odpowiednia dla każdego?
Czym jest dieta bezglutenowa i czy każdy może ją stosować?
Dieta bez glutenu to sposób żywienia, a nie dwutygodniowa metoda na odchudzanie. Stosuje się ją wtedy, kiedy ktoś ma uczulenie na gluten czy choruje na celiakię. Należy podkreślić, że nie jest to dieta, która pomaga schudnąć czy utrzymać niską wagę – podobnie jak dieta bez cukru jest lekarstwem dla chorych osób. Celiakia to poważne schorzenie, które polega na tym, że organizm reaguje negatywnie na białka znajdujące się w zbożach. Chora osoba powinna postawić na produkty bezglutenowe, inaczej będzie czuć się źle za każdym razem, gdy sięgnie po artykuł, który posiada w składzie gluten. Od czasu stwierdzenia choroby, należy utrzymywać dietę bez glutenu do końca życia. Warto zauważyć, że żyć bezglutenowo powinien każdy z objawami uczulenia, także osoby starsze oraz niemowlęta. Im wcześniej dieta bezglutenowa zostanie wprowadzona, tym lepiej. Według statystyk uczulenie na gluten występuje nawet o 15% populacji. Wszystkie te osoby powinny kupować wyłącznie produkty bezglutenowe. Co ważne, wiele zdrowych osób decyduje się na ten sposób żywienia, gdyż sądzi, że ma ona pozytywny wpływ na samopoczucie, organizm i wyniki w sporcie – lekarze jednak nie zalecają jej stosować, kiedy nie jest się alergikiem.
Produkt bezglutenowy – czyli co można jeść na diecie bez glutenu?
Dieta bez glutenu jest bardzo restrykcyjna – należy ściśle przestrzegać jej zasad. Osoba, które musi ją stosować lub chce to zrobić, całkowicie wyklucza ze swojego jadłospisu gluten i musi od tego czasu kupować już tylko produkty bezglutenowe. A czym w ogóle jest produkt bezglutenowy? To artykuł spożywczy, który nie ma glutenu, zamiast tego powinien w składzie posiadać: ziemniaki, kukurydzę, ryż, soję, proso, soczewicę, maniok, sorgo, grykę, fasolę. Aby żyć bezglutenowo należy także sięgać po owoce, warzywa, mięso, ryby i orzechy. Produkty bez glutenu to również herbata, miód i naturalna kawa. Ponadto, aby żyć bezglutenowo należy kategorycznie unikać – pszenicy, żyta, jęczmienia, standardowego białego pieczywa, mąki z wcześniej wymienionych zbóż, makaronów, kaszy jęczmiennej i kaszy manny, a także ciasteczek i herbatników. Jeśli chodzi o mięso – należy unikać kaszanki czy salcesonu, ponieważ zawierają śladowe ilości glutenu. Dieta pozbawione glutenu wymaga stałej czujności, należy bowiem stale sprawdzać, czy dane artykuły to produkty bez glutenu, czy jednak nie.
Sklep bezglutenowy
Gdzie kupować produkty bez glutenu? Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście sklep bezglutenowy z szerokim asortymentem, taki jak np. https://organic24.pl/category/produkty-dietetyczne-dieta-bezglutenowa. Dziś w wielu miejscach można znaleźć tego typu artykuły spożywcze, ale najlepiej szukać w sklepach, w których znajdują się tylko takie produkty lub w miejscach, w których można zakupić zdrową żywność. Można tam znaleźć wysokiej jakości artykuły, które są nie tylko zdrowe dla alergików, ale i bardzo smaczne.