Dużym ułatwieniem podczas gotowania i pieczenia ciast jest umiejętność posługiwania się zarówno wagą, jak i popularnymi miarami często używanych składników, takich jak mąka pszenna, cukier czy cukier puder.
50 g cukru, ile to szklanek
Mając w przepisie podaną wagę 50 g cukru, chcesz wiedzieć, ile to szklanek, aby móc prawidłowo odmierzyć ten produkt? Biorąc pod uwagę szklankę o pojemności 250 ml, po nasypaniu do niej 50 g cukru uzyskamy około ⅕ szklanki.
60 gramów cukru, ile to jest
Jak w prosty sposób można odmierzyć 60 gramów cukru, ile to będzie w szklance po przesypaniu? Typowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 250 gramów cukru, 60 gramów cukru będzie to nieco mniej niż 1/4 pojemności szklanki. Używając jako miary płaskiej łyżki stołowej, odmierzamy natomiast 6 łyżek.

80 g cukru, ile to szklanek
Podczas gotowania przydają się kuchenne przeliczniki, dzięki którym dowiemy się np. 80 g cukru, ile to szklanek i będziemy mogli ograniczyć użycie wagi. Żeby przy pomocy szklanki odmierzyć 80 g cukru, powinno się ją napełnić do ⅓ wysokości i dosypać jeszcze pół małej łyżeczki, czyli około 2,5 g.
90 g cukru, ile to szklanek
Nie masz pod ręką wagi kuchennej, a w recepturze jest podana waga 90 g cukru i zastanawiasz się, ile to szklanek będzie stanowiło? Odmierzając ⅖ szklanki uzyskasz 100 gramów cukru, więc w celu redukcji do 90 gramów cukru, z ⅖ objętości szklanki trzeba odjąć jeszcze 1 płaską łyżkę stołową, czyli 10 gramów.
Nie gram, tylko gramów!!
Pozdrawiam.