Jak ułożyć menu do restauracji

menu do restauracji

Jak zrobić kartę menu restauracji? Przede wszystkim z myślą o klientach i grupach klientów należy opracować jego strukturę. Karta menu powinna być przejrzysta, zarówno pod względem informacji na temat pozycji menu, jak i cen.

Menu do restauracji – od czego zacząć

Menu restauracji powinno zawierać dania dla każdych grup klientów: dania mięsne, wegetariańskie, a najlepiej również wegańskie, specjalne propozycje dla dzieci. Dobrze jeśli oferujemy też choć jedno danie bezglutenowe. Oczywiście, o ile nie zawężamy grup naszych klientów naszej restauracji do określonych typów klientów. Na co jednak zwrócić uwagę przy projektowaniu menu do restauracji? Jak ułożyć menu do restauracji? Poniżej kluczowe elementy, które powinno zawierać dobrze zaprojektowane menu restauracyjne, uwzględniające zarówno strukturę, jak i dostosowanie do potrzeb różnych klientów.

Projektowanie menu – struktura menu

Projektowanie menu do restauracji należy zacząć od określenia jego struktury, aby dla klientów było ono przejrzyste i ułatwiało samodzielny wybór. Powinno więc być podzielone na kategorie, np.: przystawki, zupy, dania główne, dania wegetariańskie/wegańskie, dania dla dzieci, dania sezonowe, desery, napoje, napoje alkoholowe. Pierwsza strona jest stroną reprezentacyjną, dlatego warto umieścić na niej dania specjalne lub charakterystyczne dla naszej restauracji. 

Opisy dań

Nazwy i opisy dań powinny być krótkie i zwięzłe, powinny pozwolić się zorientować gościom restauracji w składnikach, z jakich powstało danie. Jeśli zamawiamy produkty vege do restauracji z upraw eko lub od lokalnych dostawców, warto podkreślić to w menu, ponieważ dla wielu klientów jest to dużym atutem. Jeśli chodzi o dania dla dzieci, to koniecznie należy mieć w swoim menu takie pozycje jak nuggetsy dinozaury z kurczaka, czyli coś, co dzieci kochają najbardziej – jedzenie, którym można się bawić.

Klienci docenią również możliwość personalizacji serwowanych posiłków m.in. ze względu na alergie i np. przygotowanie dania z pominięciem określonego składnika i zastąpienia go innym.

Cennik w menu do restauracji

Ceny przystawek, dań, deserów i napojów powinny być podane czytelnie przy daniach, bez zbędnych ozdobników, aby nie rozpraszały klienta. W standardowych restauracjach w menu znajdują się dania o różnej rozpiętości cenowej, dla zwykłych klientów oraz tych, którzy są gotowi zapłacić dużo więcej za danie premium. Warto też rozważyć ofertę codziennych zestawów lunchowych w promocyjnej cenie.

Spójność i atrakcyjność wizualna karty menu

Projektowanie menu powinno odbywać się wg określonych reguł, to znaczy powinno być spójne wizualnie z marką restauracji, na co składają się m.in.: logo, kolorystyka i elementy graficzne nawiązujące do identyfikacji wizualnej lokalu czy sieci lokali. Atrakcyjna oprawa graficzna wzmacnia wizerunek restauracji i pozwoli skojarzyć serwowane dania właśnie z tą marką. Można też pomyśleć o zaprezentowaniu ciekawego opisu restauracji, jej historii lub misji albo podejścia do jedzenia. Niektóre, szczególnie warte polecenia dania z menu można zobrazować za pomocą apetycznie przedstawiających je zdjęć. 

Jak zrobić kartę menu restauracji?

Trzeba mieć na to strategię: poczynając od przemyślenia pozycji menu, przez jego strukturę i sposób zaprezentowania dań, aż po projekt graficzny i opracowanie tekstowe. Nie mniej istotne jest regularne aktualizowanie menu – dostosowywanie go do sezonowych składników, wprowadzanie nowości i uwzględnianie opinii klientów. Karta menu powinna być żywym dokumentem, który zmienia się wraz z potrzebami gości i charakterem lokalu.

Dobrze zaprojektowane menu to nie tylko narzędzie do prezentacji dań, ale także ważny element budowania wizerunku lokalu, który wpływa na pierwsze wrażenie klientów i ich zadowolenie z wizyty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *