Jak rozpuścić żelatynę?

rozpuszczanie żelatyny

Jak prawidłowo rozpuścić żelatynę? Jak rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, aby nie powstały grudki, a dana potrawa otrzymała finalnie, pożądaną konsystencję? Wiele tego typu pytań pada w kontekście przyrządzania, między innymi galaretek drobiowych, a także ulubionych deserów. Pomożemy w odpowiedzi na te pytania.

Jak rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie?

Jak rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, przede wszystkim rozpocznij od przygotowania potrzebnych składników:

  • szklanka gorącej wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza,
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wsyp żelatynę do miski lub innego pojemnika. Następnie dodaj wodę – pamiętaj, że jej temperatura nie może być zbyt wysoka, ponieważ może dojść do zniszczenia białek zawartych w żelatynie i spowodować, że proces rozpuszczania będzie nieudany. Następnie mieszaj całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Pamiętaj, żeby używać rozpuszczonej żelatyny od razu, po jej przygotowaniu, ponieważ po pewnym czasie może zacząć żelować.

rozpuszczona żelatyna w gorącej wodzie

Jak rozpuścić żelatynę do śmietany?

Jeśli zastanawiasz się, jak rozpuścić żelatynę do śmietany, to spieszymy ze skondensowaną, rewelacyjną instrukcją krok po kroku. Na początku przygotuj żelatynę w zimnej wodzie – napełnij szklankę zimną wodą i dodać do niej łyżeczkę żelatyny. Odstaw kubek na kilka minut i pozwól, aby żelatyna wchłonęła wodę. Kolejno podgrzej żelatynę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, aż całkowicie się rozpuści. Gdy żelatyna zostanie całkowicie rozpuszczona, można ją dodać do śmietany. Wlej żelatynę powoli, delikatnie mieszając ją ze śmietaną.

masło orzechowe

Jak rozpuścić żelatynę w rosole?

Jeśli zastanawiasz się, jak rozpuścić żelatynę w rosole, spieszymy z podpowiedzią. Ten sposób można również wykorzystać, aby przygotować galaretki drobiowe.

Do rozpuszczenia żelatyny na rosół, przygotuj:

  • 20 gramów żelatyny,
  • litr rosołu,
  • niewielka miska lub kubek

Wsyp żelatynę do małej miski lub kubka i zalej ją niewielką ilość zimnej wody (około 1/4 szklanki na każdą łyżeczkę żelatyny). Pozostaw żelatynę w wodzie na około 5 minut, aby napęczniała. Podgrzej rosół do momentu, gdy będzie ciepły, ale nie dopuść do tego, aby był wrzący. Dodaj napęczniałą żelatynę do rosołu i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać żelatynę z rosołem, aby uniknąć grudek i uzyskać jednolitą konsystencję. Pamiętaj, że tę znakomitą recepturę możesz wykorzystać również, gdy nie wiesz, jak rozpuścić żelatynę do galaretki drobiowej.

Jeden komentarz

  1. Rozpuszczanie żelatyny nie jest takie proste jak się wydaje, warto trochę poćwiczyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *