Czajniki stalowe to częsty wybór osób, które urządzają dom, a konkretniej kuchnię. Te czajniki umożliwiają szybkie gotowanie wody, a kiedy są nieużywane po prostu ładnie się prezentują. Jednak przed podjęciem decyzji o jego zakupie warto dowiedzieć się, jakie są zalety i wady tego typu sprzętu. Poniżej znajdziesz interesujące Cię informacje, a także podpowiedzi odnośnie do prawidłowego utrzymania czajnika, aby służył Ci jak najdłużej!
Czajniki stalowe to częsty wybór osób, które urządzają dom, a konkretniej kuchnię. Te czajniki umożliwiają szybkie gotowanie wody, a kiedy są nieużywane po prostu ładnie się prezentują. Jednak przed podjęciem decyzji o jego zakupie warto dowiedzieć się, jakie są zalety i wady tego typu sprzętu. Poniżej znajdziesz interesujące Cię informacje, a także podpowiedzi odnośnie do prawidłowego utrzymania czajnika, aby służył Ci jak najdłużej!
Zalety czajników stalowych
- Możliwość szybkiego zagotowania wody – stal nierdzewna przewodzi efektywnie ciepło, co przekłada się to na równomierne, ekspresowe nagrzewanie naczynia, a w efekcie także znajdującej się w nim wody.
- Łatwe utrzymanie w czystości – stal nierdzewna jest materiałem higienicznym, nie sprawiającym trudności podczas czyszczenia. Nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością ani napojami, co sprawia, że jest bezpieczna dla zdrowia użytkowników sprzętu.
- Wydajność sprzętu – czajniki stalowe mają zazwyczaj dużą pojemność. To z kolei pozwala na gotowanie większej ilości wody na raz. Jest to szczególnie przydatne, gdy przychodzi czas na przygotowanie herbaty czy kawy dla gości.
- Trwałość i odporność – czajniki stalowe są znane z wyjątkowej wytrzymałości na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Stal nierdzewna, z której są wykonane, nie koroduje ani nie rdzewieje, co gwarantuje długi okres użytkowania.
- Estetyczny wygląd – urządzenia są eleganckie i nowoczesne, mogą stanowić wyjątkowy element dekoracyjny kuchni, nadać wnętrzu charakter i stylowo podkreślić piękno przestrzeni. Dostępne są w różnych kształtach i wielkościach, dzięki czemu łatwo dopasować je do indywidualnych upodobań domowników.
Pozostałe właściwości czajników stalowych
Chociaż przewodzenie ciepła przez stal jest zaletą pod względem szybkiego gotowania wody, może także powodować nagrzewanie się korpusu czajnika w czasie gotowania. Bywa to niewygodne dla użytkownika, ale nie stanowi zagrożenia dzięki stabilnym uchwytom, w które tego typu sprzęt jest wyposażony.
Niektóre modele czajników stalowych mogą łatwo zbierać odciski palców i plamy, co wymaga częstszego czyszczenia, aby zachować estetykę. Wiadomo jednak, że dbanie o czystość urządzeń znajdujących się w kuchni to codzienność, a czajnik nie jest tu żadnym wyjątkiem. Wystarczy kilka ruchów ściereczką, aby smugi zniknęły ze stalowego korpusu.

Jak dbać o czajnik stalowy?
Po każdym użyciu warto wypłukać wnętrze czajnika i oczyścić go z osadów lub resztek. Również regularne odkamienianie czajnika to podstawa długowieczności sprzętu. W przypadku kamienia kotłowego można stosować mieszankę octu i wody lub specjalne środki dostępne w sklepach. Najprostszym sposobem jest wsypanie do urządzenia wypełnionego wrzącą wodą opakowania kwasku cytrynowego. Taka mieszanka pozostawiona na kilka minut skutecznie rozpuści kamień. Wystarczy już tylko wypłukać wnętrze czajnika, aby ponownie z niego korzystać. Należy też pamiętać o tym, że większość czajników stalowych nie powinna być myta w zmywarce, o czym można przeczytać w instrukcji producenta.